Op zoek naar de ideale klank
Interview met Michel Brandjes (door Monica Kaltenschnee)
Piano’s worden gestemd door pianostemmers. Een uurtje en dan is het weer gebeurd voor een half jaar of zo. Tenminste dat dacht ik tot dat ik van Naomi begreep dat het regulier stemmen van haar vleugel ongeveer een dag in beslag neemt en ik Michel Brandjes ontmoette. Vanaf dat moment wist ik dat het ook anders kon. Brandjes, een van de beste piano-technici van de wereld werkt met de groten der aarde en reist met hun mee om hen bij te staan bij opnames en concerten.
Hij doet aan ‘finetuning’ en dat doe je niet in een uurtje. Dat duurt soms dagen en houdt verband met de omgeving, de akoestiek en de pianist. Op zoek naar de ideale klank in die speciale omgeving.
Brandjes stond Naomi terzijde bij de 5 dagen durende opname van haar eerste solo cd ‘Un Amour de Piano’. Haar eigen Steinway D concertvleugel werd hiervoor speciaal door hem geprepareerd en in topconditie gehouden.
Michel Brandje is een bescheiden mens en hoewel een zeer verdienstelijk pianist, zegt hij daar zelf over:
In theorie klopt die uitspraak natuurlijk, maar in de praktijk is Brandjes toch een grotere kenner van klassieke muziek dan de gemiddelde muziekliefhebber. En wat betreft de pianomuziek is hij natuurlijk een uitgesproken specialist. Want hoe kun je anders zoals hij, met grote liefde en passie werken aan de klank van een instrument? Dan moet je toch ook iets van muziek weten. Bovendien heeft hij door het werken met de meesterpianisten meer kennis en vergelijkingsmateriaal dan menig ander.“Ik ben geen musicus en kijk net zo tegen de muziek aan als een ander.”
Dus vroegen we hem toch maar iets te zeggen over Naomi, en over de manier waarop zij met haar muziek bezig is:
”Naomi heeft een heel sterk engagement met sound, met geluid. Wat zij zoekt in de muziek is vrij uitzonderlijk. De elementen klank en beweging beheerst zij op een manier die je eigenlijk alleen maar ziet bij de allergrootsten. Als Naomi speelt is de wereld om haar heen weg en is er geen hierarchie meer tussen de elementen klank of de poëzie en de beweging. De muziek is dan een exponent geworden van die elementen. Die symbiose vereist een enorme devotie. Deze manier van musiceren laat zich, voor zover ik het kan beoordelen, niet echt plaatsen. Het staat op zichzelf. Het is heel hoogstaand.”
Over de locatie van de opnames:
“De Doopsgezinde Kerk in Haarlem is speciaal en zeer geschikt voor het repertoire dat voor deze CD is gekozen. De klank heeft een grote reikwijdte en wordt lang gedragen. De akoestiek in deze kerk geeft een diepe, mooie en romige klank aan de dis-kant en een hele diepe, volle warme klank met een grote draagkracht in de bassen.”
En tenslotte over het werken met Naomi tijdens de opnamedagen:
“Het was een groot voorrecht om met haar te mogen werken. Zij is werkelijk van een uitzonderlijke klasse. En voor een eventueel volgende keer: “Dat zou opnieuw een groot voorrecht zijn.”